Ervaar Het Gemak Van Een Bedrijfsfinanciering Zonder Jaarcijfers
Beoordeel het bedrijf verder zoals je dat bij andere organisaties ook zou doen: objectief. Je magazine het bedrijf dan al wel kennen, het wil niet zeggen dat je ook echt van álle (financiële) ins and outs op de hoogte bent. > De Belastingdienst maakt geen onderscheid tussen familiebedrijven en ‘gewone’ bedrijven. De overnamesom moet kloppen met de waarde van het bedrijf. Als je plannen hebt om een bedrijf over te nemen van een familielid, zal deze in veel gevallen geneigd zijn de zaak goedkoper van de hand te doen. Hoe verleidelijk dit ook is, zorg ervoor dat de verkoopprijs niet te laag uitvalt.
Je huurt als het ware het bedrijf. Het voordeel hiervan is dat je de overnamesom niet direct hoeft te financieren. En dat na de laatste betalingstermijn het pand automatisch van eigenaar wisselt – bij lease is dit optioneel. Wat zijn de regels bij de overname van een familiebedrijf? Als je het bedrijf van je ouders of andere familieleden wilt gaan overnemen, is het belangrijk om privé en zakelijk gescheiden te houden. Leg alle afspraken contractueel vast, zodat er later geen ruzie of onduidelijkheden over kunnen ontstaan.
Gangbaar is om een flinke aanbetaling te doen en daarna maandelijks af te lossen. De overdrager neemt hier een behoorlijk risico in verband met kans op wanbetaling.
Online Krediet Via Fintech
Bij een bedrijfsovername is het soms ook mogelijk financiële afspraken te maken met de voormalige eigenaar. Dit kan op verschillende manieren.
Dit is het deel van de overnamekosten voor de waarde van het klantenbestand of andere niet-materiele meerwaarde. Bijvoorbeeld: niet het pand of de voorraad, maar wel de goede naam en de bestaande klantenkring. Je betaalt bijvoorbeeld € a hundred.000 voor een administratiekantoor, waarvan zakelijke lening € 30.000 aan goodwill voor het klantenbestand dat je overneemt. Er zijn alleen geen contracten met de klanten, waardoor niet zeker is of het de prijs voor goodwill wel waard is. Huurkoop is een vorm van krediet waarbij je de totale verkoopprijs in termijnen betaalt aan de voormalige eigenaar.
Immers: wanneer de onderneming failliet gaat, vangt hij de grootste klap op. De betaling kan ook afhankelijk gesteld worden van toekomstige winsten die met het bedrijf zullen worden behaald: de zogenaamde earn-out. Je spreekt met de voormalige eigenaar af dat je pas een deel van de lening aflost als je de vooraf afgesproken doelen behaald hebt. Deze mogelijkheid is vooral geschikt als er goodwill in de verkoopprijs is opgenomen.
Daarnaast moet hij jaren langer wachten tot hij de volledige verkoopprijs heeft ontvangen. Bij een achtergestelde lening sluit de schuldeiser in het geval van faillissement van de schuldenaar achteraan aan bij de terugbetaling van het krediet. De banken en investeerders hebben dan dus voorrang op de schuldeiser. Omdat de voormalig eigenaar meer risico loopt bij zo’n lening, is het rentepercentage van de lening een stuk hoger. Tegelijkertijd zorgt een achtergestelde lening ervoor dat de onderneming extra aantrekkelijk wordt om in te investeren. De voormalig eigenaar toont hiermee veel vertrouwen in jou.