‘Die vraag krijg ik heel vaak en er is geen mogelijkheid, althans nog niet, om het bedrag later te verhogen. We zijn pas tweeënhalve maand bezig, dus het is voor ons nog zoeken.’ De directeur van kredietverstrekker Yeaz is een optimist. Hij gelooft in zijn klanten. Hij geeft zzp’ers en andere kleine ondernemers de kans om te groeien, om dóór te kunnen.

Alternatieve Financiering

Aan het einde van die maand was de klantenkring al gegroeid tot vierhonderd zzp’ers en andere kleine ondernemers. Met name de zzp’ers zijn belangrijk. Negen van de tien klanten hebben een eenmanszaak zonder personeel. Met meer dan een miljoen zzp’ers zijn de groeimogelijkheden enorm, vindt Van der Starre.

Opr-bedrijfskrediet Nl

Directeur Laurens van der Starre volgt het proces nauwgezet. De potentiële klant is een zzp’er, precies de doelgroep. Op goed geluk vult de zzp’er een reeks gegevens in: naam, adres, Kamer van Koophandel-nummer. Die heeft de eenmanszaak nauwelijks.

Afbetalen van schulden. Bij vragen over een zakelijke rekening stokt de aanvrager, die heeft hij niet. Steeds opnieuw probeert hij het systeem te doorgronden zonder te vinden wat hij zoekt.

Eind oktober haalde hij het doel voor zijn debuutjaar: 3,5 miljoen euro aan uitgeleend geld. ‘Volgend jaar wil ik twintig, dertig, veertig miljoen euro in de markt zetten.

Via een omweg in het menu loodst Van der Starre de zzp’er naar een mogelijkheid om toch krediet krijgen. En nu hij de klant toch aan de lijn heeft: weet die wel zeker dat hij niet méér wil lenen?

Snel Zakelijk Krediet – Direct Beschikbaar – Eenvoudig Online Aanvragen

Daar pak ik 23 procent op.’ Het idee voor Yeaz komt uit Zweden. Twee werknemers van de Zweedse bank Svea wilden puur computergestuurd krediet verstrekken aan kleine bedrijven. De directeuren vonden dat gebrek aan menselijke beoordeling te riskant, maar meerderheidsaandeelhouder Ågren zag er geld in en zette het plan in Zweden door. Ook in het hoofd van Svea’s toenmalige vestigingsmanager Amsterdam Laurens van der Starre ontkiemde een zaadje.