Wat zorginstellingen nodig hebben, zijn nieuwe businessmodellen waarmee ze de weg naar een duurzaam zorgstelsel in kunnen slaan. En die businessmodellen hebben financiering nodig. Traditioneel financieren de banken de zorg. Maar die rol is de afgelopen tien jaar, door het toenemende risicoprofiel van zorginstellingen en door hun eigen insurance policies, onerous teruggelopen. In plaats daarvan zien wij meer en meer nieuwe, alternatieve partijen opstaan. Geld dat wordt gebruikt voor herfinanciering van bestaande leningen. Die laatste staan op de balans tegen een rente van 4%, terwijl de obligatie – bij een looptijd van 30 jaar – voor 2,5% in de boeken staat.

Geld Lenen Zonder Additional Kosten

Banken financieren grote projecten ook vrijwel alleen nog in samenwerking met andere partijen. In toenemende mate wijzen ze organisaties die aanvullende financiering zoeken zelf op alternatieve financieringsbronnen.

Geld Lenen Voor Luxe Stijgt

Een opkomend instrument in de financiële wereld om de praktische aanpak van maatschappelijke vraagstukken te financieren. Het is wachten tot deze ook een structurele bestemming in de zorg vindt. Sinds 2012 dragen organisaties in de zorg zelf risico over hun vastgoedbeslissingen – na het personeel de grootste financiële publish van een zorginstelling. In het verleden, toen de overheid nog garant stond voor het betalen van rente en aflossing, was het eenvoudig om als zorgverschaffer een lening te sluiten. Nu er sprake is van risicodragende investeringen, dienen kredietaanvragen bij banken te worden onderbouwd met degelijke businesscases.

Het stelt GGZ NHN in staat de nieuwbouw in Heiloo ter hand te nemen van ‘de modernste GGZ-kliniek van Europa’. Dan werd afgelopen zomer het splinternieuwe Ommelander Ziekenhuis opgeleverd in het Groningse zakelijke lening Scheemda. Met het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk is Siemens tot een vergelijkbare verbouwingsovereenkomst gekomen; de toeleverancier als (mede-) financier. Tot slot is er de Social Impact Bond .

Door op onderstaande button te klikken, stemt u in met analytische cookies. Lees meer over ons cookiebeleid en privacybeleid. Alternatieven voor bancaire financiering dienen zich aan in de zorg Door Pim de Vries | 05 maart 2019 Hoewel de Nederlandse zorgsector van hoog niveau is, opereert zij binnen een stelsel dat exhausting op weg is onbetaalbaar te worden. Bij BDO denken we dat de sector snel de bakens moet verleggen van ‘het repareren van ziekte’ naar ‘het bevorderen van gezondheid’. Bereidheid tot samenwerken, versnelde innovatie en digitalisering kunnen die beweging mogelijk maken.