Ondernemersplein

Bij financiële lease komen die kosten er automatisch wel bij, omdat het gefinancierde object ook daadwerkelijk je eigendom is. Van der Weg: ‘Operationele lease komt vaak voor bij kopieerapparaten. Na vier jaar wordt de machine opgehaald en start de ondernemer weer met een nieuwe leasetermijn voor een nieuw kopieerapparaat.’ Het leasecontract kan ook tot stand komen door tussenkomst van een verkoper of leverancier van het product.

Hij benadrukt dat het belangrijkste kenmerk van financiële lease is, dat het bedrijfsmiddel wat je aanschaft ook daadwerkelijk van jou is. Bij operationele lease heb je diezelfde machine ook in je bedrijf staan, maar is het niet je eigendom. De machine is dan van de leasemaatschappij en jij hebt ‘m feitelijk in bruikleen.

Maar er is ook een derde variant: vendor leasing, alle constructies hebben hun eigen voor- en nadelen. Financiële lease is uitsluitend een financiering: ‘Je koopt een object; bijvoorbeeld een auto of een machine.

Geld Lenen Met Garantie Van De Overheid

Het is een honderd procent financiering op een object wat ook op de balans van je bedrijf staat.’ Daartegenover staat dat het grote voordeel van lease ten opzichte van een banklening is, dat je honderd procent financiering krijgt. Van der Weg: ‘Als je een machine van een ton aanschaft, krijg je dus ook honderdduizend euro. Qua de lease heb je dan allerlei variaties, waardoor je variabelen in de leasetermijn kunt inbouwen. De eerste vijf jaar heb je dan direct als voordeel dat je maandtermijnen lager zijn, omdat je minder hoeft af te lossen.’

Gemakkelijk En Snel Een Machine Leasen Voor Je Bedrijf?

Spring naar de eerste sidebar Spring naar de voettekst ‘Je hebt eigenlijk twee soorten lease, namelijk financial lease en operational lease,’ zo begint Credion oprichter Carlo van der zakelijke financiering Weg. Financial lease is in essentie een lening die afgelost moet worden en waarover rente wordt betaald. Bij operational lease is het object geen eigendom maar betaal je voor het gebruik.